Opera Audio Consonance Reference 2.2 cd-player

Philip van Deijk , 08-12-2003 In deze tijd, waarin een ware hype heerst over wat de standaard moet worden van de opvolger van de cd-speler, zijn er nog steeds merken die heilig in cd geloven. In deze recensie een "ouderwetse" cd-speler uit het verre China centraal. Velen van u zal het merk niet echt bekend in de oren klinken, wat straks in verandert, daarom geef ik u vooraf een kleine uiteenzetting wat er van onder deze vlag allemaal geproduceerd wordt. Opera Audio bestaat sinds 1993 en kent een redelijk uitgebreid assortiment. Zij zijn oorspronkelijk begonnen met het bouwen van versterkers. De versterkerlijn bestaat uit zowel ge?ntegreerde versterkers als losse voor- en eindversterkers. Het assortiment is groot, Opera Audio heeft alleen al acht ge?ntegreerde versterkers. Beginnend met de M100plus vanaf 1.700 euro oplopend tot aan 4.100 euro voor de Reference 5.5.

Een zelfde beeld zie je terug bij de losse voor- en eindversterkercombinaties. De goedkoopste hebben een ¡°vanaf¡± prijs van respectievelijk 2.300 euro en 3.500 euro en eindigen met een bedrag van 4.600 euro en 7.000 euro. Niet echt kleine jongens dus. In het buitenland en vooral in Frankrijk en Duitsland zijn dit zeer gerespecteerde versterkers die altijd hoge ogen gooien in testen. Daarnaast hebben ze ook nog een aantal phono-versterkers, zowel MM als MC, en luidsprekers in het assortiment. Gelukkig hebben wij hier in Nederland nu ook een agent die hard aan de weg timmert om dit mooie merk voor ons toegankelijk te maken. Onlangs heeft het bedrijf een cd-speler ontwikkeld waarin de buis wederom centraal staat, de Consonance Reference 2.2 cd-speler cd-speler.

Techniek

De Consonance Reference 2.2 cd-speler is zeer degelijk gebouwde speler die met zijn 18 kilo schoon aan haak een behoorlijk zware jongen is (er bestaat een uitvoering met een ¡°houten topcover¡± van 16 kg). De cd-speler is opgebouwd rondom een gemodificeerd Philips VAM1202 loopwerk. Als d/a converter mag de Crystal CS4396KS (192 kHz, 24-bit) dienst doen. Ik heb het al eerder gezegd, deze speler is voorzien van een buisje. Dat is in de signaalweg opgenomen en is van het type Sovtek 6H30. Aan de achterzijde is de speler voorzien van zowel een ongebalanceerde als gebalanceerde uitgang. Ook biedt de achterkant plaats aan een IEC connector zodat u deze speler van een degelijk netsnoer van uw keuze kunt voorzien. Bijna iedere speler heeft een digitale coaxiale output, dus ook deze Consonance. Ik kan het me haast niet voorstellen, maar mocht u het willen dan is ook op deze speler een losse dac aan te sluiten. Ik heb het niet uitgeprobeerd, omdat ik hem als stand-alone speler zeer goed vond presteren. De speler is compleet met een zeer fraaie afstandbediening en dat is volgens mij de enige in zijn soort waar je de batterijen niet zonder kruiskopschroevendraaier kunt vervangen. Aan de achterzijde zitten namelijk vier kruiskopschroeven die eerst losgedraaid moeten worden, alvorens men bij de batterijen kan. De afstandbediening is vrij klein, bijna vierkant en zwaar. Jammer is dat er niet rechtstreeks een nummer gekozen kan worden maar dat er door de nummers heen geskipt moet worden. De infraroodsensor heeft een groot bereik, dus houdt er rekening mee dat er ook een ander apparaat kan gaan spelen als je de Consonance een commando geeft. Het uiterlijk van deze speler is zoals u op de foto`s kunt zien zeer fraai en roept bij diverse bezoekers bewondering op.

Aansluiten

In mijn Creaktiv audiorack wordt het de laatste tijd steeds drukker, maar gelukkig is er voor de Consonance nog plaats genoeg over. Links onder in het rack vond de Consonance een plekje, precies onder mijn Marsh voorversterker. Een voordeel van deze voorversterker is dat hij een scala aan aansluitmogelijkheden heeft. Het aansluiten, ongebalanceerd, was een simpele handeling en het luisteren kon snel beginnen. Misschien inmiddels overbodig, maar ik wil toch de rest van de keten nog vermelden zodat u weet waar ik naar heb zitten luisteren. De kracht kwam van de Marsh A400s eindversterker die afwisselend mijn eigen Avalon Avatar luidsprekers en de eerder besproken Wilson Benesch luidsprekers aanstuurde. Ter vergelijk aan de Consonance stond er mijn eigen Teac/M Audio combinatie. Later is er nog een Helios Stargate cd-speler naast gezet waarover u te zijner tijd meer kunt lezen. De analoge tegenhanger is de zeer goede VPI Aries Scout draaitafel, voorzien van een Victory Gold element. Interlinks zijn van SignAudio en de luidsprekerkabels stamden uit de Royal-serie van Nirvana.

Muziek

De software kwam dit keer bijna geheel van het kleine zilveren schijfje af, daarvan zijn er een groot aantal gedraaid. Miss Barber bijt met de cd ¡®Cafe Blue¡¯ de spits af, een favoriet van mij. Meteen valt de warme, zeer aangename klankkleur van de speler op. De stem mooi in het midden, de bas speelt losjes op de achtergrond met daaromheen een mooie zwarte ruimte. Een scherp afgestoken bekken en de kickdrum die krachtig puntig neer wordt gezet. Dat valt niet tegen na de eerste tonen en ik ben benieuwd wat de speler later brengt als de buisjes een beetje op temperatuur zijn. Ik ga door met de beroemde ¡®Trainsong¡¯ van Holly Cole. Het diepe laag krijgt bij zeer luid spelen een klein wollig laagje en is iets minder gedetailleerd dan ik gewend ben. Het geluid van seinpalen bleef onverminderd in de lucht hangen, evenals de fraaie stem van Holly. Door naar ¡®Life On A String¡¯ van Laurie Anderson, een uiterste plezierige en mysterieuze cd zoals ik van haar gewend ben. Haar half zingende en half pratende stem mooi in het midden gepositioneerd en gestoken in diep zwart. Ik kom bij het nummer ¡®Washington Street¡¯ van de cd, de stemmen worden letterlijk los in de kamer geplaatst nog voor de Avalons.

Ik heb het idee dat de speler nu goed op temperatuur is gekomen. De muziek speelt soepel en losjes en er is op geen enkele manier sprake van een digitale scherpte of hardheid. Het midden breekt mooi open en het is genieten geblazen. Dit snakt naar meer cd`s en even vergeet ik mijn VPI draaitafel. Pakken we een vrouw die ik normaliter niet zo snel draai. In deze samenstelling durf ik het echter wel aan. Haar naam is Rachelle Ferell en ze speelt: ¡®Live in Montreux¡¯ op het Blue Note label. Het uiterste swingende nummer ¡®You Send Me¡¯ kent een scherp omlijnde stem, spetterend pianospel en een stevig klinkende drum achterin. De stem van Ferrel is er ¨¦¨¦n die vele gedaantes kent, soms zwoel, zoet en lief om dan over te gaan in een stem met harde, felle uithalen die langzaam uitsterven. De zaalambiance is volop aanwezig en je proeft de sfeer van het enthousiaste publiek. Hierbij wordt een breed en diep stereobeeld weergegeven. Deze Consonance is hard op weg mij weer uit mijn slaap te houden en voordat ik het weet zit ik tot diep in de nacht cd na cd te beluisteren.

Gelukkig bleef de speler geruime tijd in mijn bezit dus hoefde het niet op een paar avondjes aan te laten komen. Normaliter begin ik na een fiks aantal cd`s beluisterd te hebben met het pakken van m`n aantekeningenblok om daar mijn bevindingen aan toe te vertrouwen. Gaande weg merk ik dat m`n aantekeningenblok naast me op de bank ligt en daar eigenlijk is blijven liggen. Ik heb weinig zin op dingen op te schrijven omdat het luisteren naar de Consonance zoveel interessanter en leuker is. Dus we gaan vrolijk verder met Art Blakey, een drummer van wereldformaat op het nummer ¡®Raincheck¡¯. Dat nummer begint met een drumsolo, waarna Art bij wordt gestaan door een spetterende blazerssectie. De blazers worden enigszins behoudend neergezet. Niet het scherpe en felle zoals een trompet kan klinken, maar een beetje vriendelijk en afgerond. De instrumenten worden daarbij wel mooi los in de ruimte geplaatst. Nu we het toch over de trompet hebben gaan we door naar Chet Baker. Chet is een muzikant die zowel zingt als fantastisch trompet speelt. Dat eerste gaat hem minder goed af dan het laatste en ik hoor hem dan ook liever met een trompet aan zijn mond. Soms doet hij bij een nummer beide en als het een goed nummer is dan is dat wel eens vervelend. Chet is iemand die wil zingen zoals hij trompet kan spelen, namelijk romantisch en sfeervol maar het eigenlijk niet kan. Dat de speler redelijk wat informatie door kan geven blijkt wel uit het feit dat niet alleen het inhalen van lucht maar ook het uitblazen hiervan te horen is.

Informatie aan een cd-speler ontrafelen doe je met Cassandra Wilson¡¯s cd getiteld ¡®Rendez Vous¡¯. Een cd die boordevol percussie staat en waarop microdetaillering te horen is die alleen door een analytisch systeem weergegeven worden. De Consonance is in staat deze micro-informatie tot op een hoog niveau met een vloeiend gemak weer te geven. Hoe gaat de speler met de stem van Cassandra om? Haar diepe bruine stem staat in een zwarte ruimte met rechtsachter de percussie. Een zwarte ruimte is kenmerkend voor deze speler, iets wat ik zeer prettig vind, en geeft rust in het geluidsbeeld. Luistermoeheid ken ik met deze speler dan ook totaal niet. Hoe staat het met popmuziek, ook dit gaat goed met de Consonance. E¨¦n van de beter cd`s van U2, ¡®The Joshua Tree¡¯, verdwijnt in de lade en ik draai het nummer ¡®Exit¡¯. Een nummer vol elektronisch geweld, de gitaar van The Edge en in het bijzonder de basgitaar van Adam Clayton komen langzaam doch indringend aandenderen. De drum met Larry Mullen aan de stokjes ver achterin geplaatst wordt met voldoende drive weergegeven om je te blijven boeien. De cd is een must voor iedere muziekliefhebber zou ik zeggen, hoewel ik denk dat iedere verzamelaar hem al in zijn cd en/of platenkast heeft staan.

In de Consonance verdwijnt Nirvana met zijn ¡®MTV Unplugged¡¯ cd. De speler geeft keelklanken van Curt Cobain fraai weer evenals de gitaaraanslagen en het glijden van de vingers over de snaren. Het middengebied speelt hier ook weer een sterke troef uit en kenmerkt het gemak waarmee deze speler het beeld neerzet. Ik heb de Consonance de afgelopen tijd in een aantal set-ups bij mij thuis gehoord, waaronder in combinatie met een ge?ntegreerde buizenversterker. De muzikale kwaliteiten van deze speler kwamen keer op keer naar voren. Onafhankelijk van de luidsprekerkeuze, of het nu de Avalons of de Wilson Benesch waren, er was iedere keer sprake van een homogeen beeld dat met kracht neer werd gezet. Zij het dat het, begrijpelijker wijs, met de Avalons een stuk dieper en verder ging.

Conclusie

Aan al het goede komt een eind zeg ik altijd maar, zo ook aan het bezoek van deze Opera Audio Consonance Reference 2.2 cd-speler. Met weemoed kijk ik terug naar een aantal weken luisterplezier die ik met deze speler heb doorgebracht. Zoals u wellicht heeft gelezen raakte ik gaande weg steeds meer gecharmeerd door de kwaliteiten van deze Consonance. Kenmerkend is het fraaie middengebied wat plaats bood aan veel ruimte, lucht, detail in combinatie met een zijdezacht hoog. De verhoudingen van deze combinatie kloppen en zorgen voor een homogeen beeld. Dat het detail in de allerlaagste regionen soms wat achterop raakt, in vergelijking met het midden en hoog, vergeef ik de speler graag en hier kan ik beslist mee leven.

De speler is een muziekmaker die sfeer weet te cre?ren en daardoor boeit tot het laatste nummer. Verveling en luistermoeheid zijn bij mij niet opgetreden, wel een ernstig tekort aan mijn nachtrust. Maar ach wat is er leuker dan `s avonds onder het genot van glas goede wijn en sfeervol kaarslicht bij te komen van een vermoeiende werkdag en te genieten van de klanken die door deze speler worden weergegeven. Kunt u mij dat zeggen? Bent u dus op zoek bent naar een nieuwe cd-speler neem dan zeker deze speler in uw lijstje op en ga hem beluisteren bij uw dichtstbijzijnde dealer.

Prijs
Opera Audio Consonance Reference 2.2 cd-speler 1800 euro

Importeur voor de Benelux:
Hi-Fi Conseil Prestige
AV. des Croix de feu,149 1020-Brussels
Fax/Telephone +32 2 /241 60 70
E-mail : alainluypaert@skynet.be
Web www.hi-fi-conseil-prestige.com

Kontakt voor Nederland:
Bissiness
Borgercompagnie 194
9631 TM Borgercompagnie
Telefoon 0652 421324
E-mail info@bissiness.net
Web www.bissiness.net

Gebruikte apparatuur
VPI Aries Scout draaitafel
Clearaudio Victory H element
Clearaudio Basic Symmetry phono versterker
Sony SA5ES tuner
Teac VRDS-7 transport met Peter van Willenswaard modificatie
Audio Alchemy DDE 32+ jitter reductie/upsampling
M-Audio Superdac 2496 d/a converter
Marsh Sound Design P2000 voorversterker
Marsh Sound Design A400s eindversterker
Avalon Avatar luidsprekers
Monster / MIT / Supra / Clearaudio Interlinks
MIT / Siltech / Nirvana luidsprekerkabels
Sign Audio interconnects en netsnoer
Creaktiv audio meubel
Opera Audio Connaisanse cd-speler
KR Enterprice galaxy luidsprekers
KR Enterprice Model 18 BSI versterker
Harmonic Technology kabels
Helios Stargate cd-speler

 

Copyright© The Opera audio Co.,Ltd
  powerby hifi-china.com